Σύμφωνο… θέρμανσης στις πολυκατοικίες

Λύση στο… αλαλούμ που προέκυψε τα τελευταία χρόνια στις πολυκατοικίες με τη θέρμανση λόγω οικονομικής κρίσης επιχειρεί να βάλει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016) και η οποία προβλέπει σύμφωνο… ατομικής θέρμανσης.

Ειδικότερα, δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θελήσει να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση, θα μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να πάρει την έγκριση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και κατά παράβαση του κανονισμού του κτηρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ημερησία», ο ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ακόμη και δικό του, ατομικό λέβητα ώστε να έχει θέρμανση με πετρέλαιο, χωρίς όμως να είναι συνδεδεμένος με την κεντρική εγκατάσταση.

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτήρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται» στην τροπολογία.

ΠΟΜΙΔΑ: Έρχεται… πόλεμος μεταξύ πλούσιων και φτωχών ιδιοκτητών

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν η ρύθμιση αφορά μόνο σε ατομικούς μετρητές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν, όμως, η πρόβλεψη για «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» αφορά σε αυτόνομη θέρμανση από όποιον θέλει, παρακάμπτοντας τη γενική συνέλευση, τότε θα υπάρξει τεράστια αναταραχή. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Στράτος Παραδιάς, επεσήμανε ότι επικρατεί ήδη αλαλούμ με την ερμηνεία της τροπολογίας.

«Θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή και θα κρίνονται τα πάντα στις δικαστικές αίθουσες. Δεν μπορεί να σβήνει κανείς μονοκοντυλιά και χωρίς διαβούλευση, τους κανονισμούς 2 με 2,5 εκατ. πολυκατοικιών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ήταν λογικό να δοθούν κίνητρα για να αλλάξει ο κεντρικός καυστήρας και να αντικατασταθεί με φυσικό αέριο για όλους και αφού συμφωνήσει το 50% + 1 της γενικής συνέλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί «πόλεμος» μεταξύ… πλούσιων και φτωχών ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει χρήματα για αυτόνομα συστήματα θέρμανσης θα το κάνει αλλά όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει θα παγώνει αφού δεν θα μπορεί να λειτουργεί μόνος του την κεντρική θέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει πως τα κλειστά διαμερίσματα σε κτήρια που έχουν ενιαίο σύστημα θέρμανσης, είθισται να πληρώνουν 25%-30% του λογαριασμού ή μόνο το πάγιο όταν αφορά σε κτήρια με αυτόνομη θέρμανση. Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία έχει βάλει φωτιές στις πολυκατοικίες, παρά το γεγονός ότι από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται ότι μπαίνει τέλος στις διαμάχες των ιδιοκτητών.

Ρινγκ… πυγμαχίας οι γενικές συνελεύσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστήριξε, πάντως, ότι «η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται, και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».

«Όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων -οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτήριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε ρινγκ πυγμαχίας, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες» πρόσθεσε.

Η Ομοσπονδία παρέθεσε σχετικά άρθρα που αναφέρουν ότι για την αλλαγή καυσίμου μόνο η γενική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Επίσης, μόνο με την πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας ψήφου μπορεί να αποσυνδεθεί το σύνολο της πολυκατοικίας με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης και η σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου.

Πηγή:zougla.gr

Leave A Comment