Επιτέλους μποκάραμε τις ασκήσεις των Τούρκων !!

Η Άγκυρα έχει εκδώσει ναυτική προειδοποίηση για ναυτικές ασκήσεις μέσω NAVTEX, αλλά στην ουσία πρόκειται για «κεκαλυμμένες στρατιωτικές ενέργειες» με τις οποίες οι Τούρκοι θέλουν να επιδείξουν «ισχύ και κυριαρχία» στο μέσο του Αιγαίου το οποίο διεκδικούν μετά τον 25ο παράλληλο.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, η Τουρκία θα μπλοκάρει την περιοχή ανάμεσα στα νησιά της Σκύρου, Ψαρά και  Εύβοια για «στρατιωτική ναυτική άσκηση που αφορά πραγματικά πυρά τον Μάρτιο  7, 8, 25-27, 28, 29 και τον Απρίλιο  2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30.

Η ελληνική πλευρά απάντησε για πρώτη φορά δυναμικά.

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσαν αντι-Notam στην Notam της Αγκυρας με την οποία είχε «κλειδώσει» την καρδιά του Αιγαίου για επτά εβδομάδες, καθώς προανήγγειλε ασκήσεις με πυρά ακόμη και μέσα στο Πάσχα και μέχρι τέλος Απριλίου.

Ετσι με την ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18 Αεροπορία και Ναυτικό δέσμευσαν περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από τις 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Η Αθήνα δεσμεύει έτσι τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο.

Στο χώρο αυτό προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά, που σημαίνει ότι όποιος πετάξει θα καταρριφθεί.

Η Τουρκία στην δική της notam δέσμευσε το Αιγαίο και για την 25η Μαρτίου και για την Μεγάλη Παρασκευή, «σπάζοντας» το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το οποίο προέβλεπε να μην γίνονται ασκήσεις σε εθνικές επετείους και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών.

Leave A Comment