«Η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει»

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκετε η Τουρκία με όλους τους διεθνής οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν συνεχώς την οικονομία της και να ασκού πίεση για την σκληρή εξωτερική πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια.

Αρκετοί αξιόπιστοι και καταξιωμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν πλέον δημόσια την πεποίθησή τους ότι η Τουρκία έχει ήδη μπει σε διαδικασία χρεοκοπίας όπως ο Russel Napier με άρθρο του στην εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

Μάλιστα στο άρθρο του αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά είναι ένα βήμα πριν την επιβολή των capital controls και επιδιώκει ήδη σε ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που μεταφράζετε σε όλους τους διεθνής οίκους αξιολόγησης ως defacto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Τουρκία έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση περίπου 10 φορές τα τελευταία 10 χρόνια αλλά οι δράσεις της όχι μόνο δεν οδήγησαν στην πτώχευση της οικονομίας της αλλά αντιθέτως σε ανάπτυξη.

Οι μεταρρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει ο Ερντογάν τις προηγούμενες φορές ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές του ΔΝΤ. Μείωσε το Φ.Π.Α.A, αύξησε του μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μείωσε ασφαλιστικές εισφορές, και υποχρέωσε τις τράπεζες να μειώσουν επιτόκια και να κάνουν πιο εύκολους του δανεισμούς των επιχειρήσεων.

Αυτή τη φορά σίγουρα η κατάσταση είναι η δυσκολότερη μέχρι σήμερα για την Τουρκία και είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων…

Leave A Comment