Πανηγυρίζουν τα Σκοπιανικά μέσα με το όνομα που αποφασίστηκε μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ

Σε μία άκρως ντροπιαστική και εξευτελιστική μέρα εξελίσσετε η σημερινή για την χώρα μας και τις θυσίες των προγόνων μας. Σύμφωνα λοιπόν με ξένα δημοσιεύματα το όνομα της γειτονικής χώρας έχει κλειδώσει από εχθές μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ και φαίνεται να είναι το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».

Μάλιστα στο δημοσίευμα της a1on.mkτονίζετε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» δεν είναι το ιδανικό αλλά είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει τον Ζάεφ να συμφωνήσει επιδεικνύοντας μάλιστα ελαστικότητα στο θέμα και καλή θέληση ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Όπως και να έχει όποια από τα τρία ονόματα και να επικρατήσει η κατάσταση παραμένει ντροπιαστική για την χώρα μας μιας και από ότι φαίνεται η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλήρως την χρήση του όρου Μακεδονίας σε όλες τις πιθανές ονομασίες.

Τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija και τέλος «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».

Τι είναι η Εξέγερση του Ίλιντεν

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Η στάση του τότε Ελληνικού κράτους, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ιστορικά, επάνω στην Σλάβομακεδόνικη επανάσταση του Ίλιντεν δεν φαίνεται να ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα ήταν κόντρα στις εδαφικές βλέψεις της χώρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση (Ίλιντεν) έχει ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία, προτίθενται να την ακολουθήσουν και πατριαρχικοί και εξαρχικοί πληθυσμοί και περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες ζωής πολλών Μακεδόνων (κυρίως αγροτών).

Ο ίδιος ο Πεζάς αναφέρει πως ο ίδιος και το Ελληνικό κράτος επιδιώκει μια συνεργασία με τις Οθωμανικές αρχές και δίνει μάλιστα σε αυτές όλες τις πληροφορίες που έχει μαζέψει σχετικά με τις κινήσεις των αυτονομιστών, καθώς επιθυμεί τη συντριβή του κινήματος. Αναφέρει ακόμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ηρεμία και την ευημερία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς φοβάται πως η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και μέσα στην Ελλάδα.

Τις παραμονές της επανάστασης ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Κ.Κυπραίος αναφέρει πως υπάρχει συνεργασία του με την Οθωμανική αυτοκρατορία σε επίπεδο πληροφοριών για την επερχόμενη επανάσταση και πως ξοδεύονται χρήματα για προπαγάνδα που θα απέτρεπε τον πατριαρχικό πληθυσμό να μπει στην επανάσταση. Τέλος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης χαρακτηρίζει με ύβρεις τους επαναστάτες, ενώ φαίνεται πως ο συνεργάτης του και συνεργάτης των Οθωμανών Βαγγέλης Στρεμπενιώτης με τους άντρες του είχε συμμετοχή σε μία εκστρατεία κατά των επαναστατών στις 4 Αυγούστου.

Leave A Comment